top of page
 • Writer's pictureZara Kayangan

Demam Kuning Disebabkan Susu Ibu?: Fakta atau Mitos


neonatal jaundice icd 10 jaundice jaundice baby breast milk jaundice
Memupuk masa depan, setitik susu pada satu masa

Pengenalan

Adakah anda ibu bapa baru yang mengambil berat tentang warna kuning kulit bayi anda? Terdapat hanya satu sebab yang mungkin untuk ini: Jaundis. Sedikit fakta yang menyeronokkan untuk semua orang: Adakah anda tahu bahawa penyusuan susu ibu boleh menjadi faktor yang mempengaruhi bayi baru lahir mengalami jaundis? Sertai kami sambil kami merungkai subjek yang menarik ini dan memberikan anda alat yang anda perlukan untuk menjaga kesihatan anak anda. Mari selami dan pelajari cara menguruskan jaundis semasa menyusu!neonatal jaundice icd 10 bacaan jaundice sewa lampu jaundice jaundice level malaysia
Di bawah sinaran lampu untuk penyembuhan

Faktor Jaundis Bayi

Perkembangan jaundis bayi boleh dipengaruhi oleh beberapa pembolehubah, seperti:

 • Pengambilan susu formula/susu ibu yang tidak mencukupi - Kekurangan pengambilan susu boleh menghalang bayi baru lahir daripada mengeluarkan bilirubin secepat yang sepatutnya, menyebabkan pembentukan bilirubin dalam darah.

 • Hemolisis (pecahan sel darah merah) - Jaundis berkembang apabila terdapat terlalu banyak bilirubin dalam darah akibat daripada penguraian sel darah merah berlaku lebih cepat daripada hati boleh mengeluarkannya.

 • Hati yang tidak matang - Hati bayi yang baru lahir mungkin tidak terbentuk sepenuhnya dan mungkin tidak dapat memproses bilirubin dengan betul seperti hati orang dewasa.

 • Pemprosesan bilirubin yang tidak mencukupi - Keupayaan hati untuk mengendalikan bilirubin boleh dipengaruhi oleh gangguan keturunan atau penyakit hati tertentu.

 • Kumpulan darah yang tidak serasi - Apabila ibu dan anak berkongsi jenis darah yang berbeza, sistem imun bayi mungkin mencipta antibodi yang menyasarkan sel darah merah ibu, menyebabkan hemolisis dan jaundis.

 • Saluran hempedu tersumbat - Jaundis boleh berkembang apabila saluran hempedu tersumbat kerana bilirubin tidak dapat disingkirkan daripada badan dan ia mungkin terkumpul di dalam darah.

 • Keabnormalan genetik - Jaundis boleh disebabkan oleh keadaan keturunan yang menjejaskan keupayaan hati untuk mengendalikan bilirubin atau pecahan sel darah merah.

 • Jangkitan - Jaundis mungkin disebabkan oleh penyakit tertentu seperti hepatitis atau sepsis.

 • Ubat - Jaundis mungkin disebabkan oleh pengambilan ubat tertentu, termasuk sulfonamida dan antibiotik.

 • Bahan kimia atau toksin berbahaya - Jaundis boleh disebabkan oleh pendedahan bahan kimia toksik atau berbahaya.


Penting untuk diingatkan bahawa jaundis boleh mempunyai pelbagai sebab. Oleh kerana sukar untuk menentukan punca asas dalam sesetengah kes, ujian yang lebih mendalam mungkin diperlukan.


sewa lampu jaundice jaundice baby jaundice fototerapi
Si kecil dalam perjalanan menuju pemulihan

Rawatan dan Pengenalpastian Jaundis Bayi

a) Pakar penjagaan kesihatan akan menjalankan banyak ujian untuk mengesan jaundis, termasuk:

 • Pemeriksaan fizikal - Pemeriksaan fizikal profesional perubatan boleh membantu dalam menentukan kehadiran jaundis dan tahap keterukannya.

 • Ujian darah - Ujian darah boleh membantu mengenal pasti punca jaundis dengan mengukur jumlah bilirubin dalam darah.

 • Ultrasound - Ultrasound boleh membantu mengenal pasti sebarang penyumbatan dalam saluran hempedu atau kelainan pada hati atau pundi hempedu yang mungkin menyebabkan jaundis.


b) Terdapat beberapa rawatan yang digunakan untuk merawat penyakit kuning, seperti:

 • Fototerapi - Untuk mengurangkan bilirubin dalam kulit, prosedur yang dipanggil fototerapi sedang dilakukan dengan menggunakan lampu tertentu. Bayi yang baru lahir dengan jaundis sering dirawat dengannya. Jangan khuatir... Di lampujaundice.my, kami hanya menyediakan lampu canggih dalam keselesaan rumah anda sendiri dengan perkhidmatan penyewaan lampu fototerapi kami. Jom berikan anak anda hadiah kesihatan. Sewa lampu kami dengan segera, dan saksikan anak anda semakin pulih dari jaundis!

 • Pertukaran darah - Untuk mengeluarkan bilirubin daripada darah bayi dalam kes jaundis yang teruk, pemindahan pertukaran mungkin diperlukan.

 • Menangani isu teras - Menjaga isu asas, seperti membuka sekatan saluran hempedu atau menyembuhkan jangkitan, mungkin juga penting untuk rawatan jaundis.

Adalah penting untuk diingat bahawa keterukan dan punca utama jaundis bayi akan menentukan cara penyakit itu dirawat. Pakar perubatan akan memeriksa bayi dan mencadangkan tindakan terbaik. Jaundis pada neonatus kebanyakannya tidak berbahaya dan hilang dengan sendirinya, tetapi dalam beberapa situasi, ia memerlukan rawatan perubatan untuk mengelakkan komplikasi.


Langkah Mencegah Jaundis

Terdapat beberapa perkara yang boleh dilakukan untuk menghalang bayi daripada mendapat jaundis:

 • Penyusuan awal dan konsisten - Dengan meningkatkan penyingkiran bilirubin melalui pergerakan usus bayi, menggalakkan penyusuan segera dan konsisten boleh membantu mengurangkan jaundis.

 • Mengekalkan suhu suam kepada bayi - Dengan menggalakkan perkumuhan bilirubin melalui kulit bayi, menjaga bayi untuk berada dala keadaan suam boleh membantu untuk mengelakkan jaundis.

 • Hadkan pendedahan cahaya matahari - Dengan mengehadkan pecahan bilirubin dalam kulit, mengelakkan pendedahan kepada cahaya matahari boleh membantu mencegah jaundis.

 • Memeriksa paras bilirubin - Ujian darah yang kerap untuk mengukur paras bilirubin boleh membantu untuk mengesan jaundis awal dan membolehkan rawatan awal.

 • Menangani punca asas - Jaundis boleh dielakkan dengan menangani isu asas seperti ketidakserasian kumpulan darah atau halangan saluran hempedu.

 • Pengambilan ubat dengan berhati-hati - Jaundis boleh dielakkan dengan menggunakan ubat dengan berhati-hati dan mengelakkan bahan yang boleh memburukkan lagi keadaan.

 • Vaksinasi - Jaundis boleh dielakkan dengan memberi imunisasi kepada bayi terhadap penyakit seperti hepatitis B dan lain-lain.


Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa tiada kaedah satu saiz yang sesuai untuk semua untuk mengelakkan atau merawat penyakit kuning pada bayi. Sebaliknya, tindakan yang optimum akan bergantung kepada punca asas dan ditentukan dengan kerjasama ibu bapa. Jaundis pada bayi mesti dicegah dan diuruskan dengan pemantauan berkala ke atas paras bilirubin bayi dan rawatan sebarang punca asas.


Kesimpulan

Kesimpulannya, penyusuan adalah alat yang hebat untuk kesihatan bayi. Akan tetapi, jika tidak dilakukan dengan betul, juga boleh mengakibatkan jaundis. Walau bagaimanapun, jaundis boleh dielakkan dan diuruskan sambil membekalkan nutrien penting dan menggalakkan ikatan dengan bayi melalui bantuan dan kaedah yang betul. Meminta bantuan daripada pengamal penjagaan kesihatan anda tidak pernah menjadi masalah. Akhir sekali, tahniah kepada semua ibu menyusu di luar sana! Sekali lagi, anda boleh mengucapkan selamat tinggal penyakit kuning dan selamat datang ke kesihatan dengan perkhidmatan penyewaan lampu fototerapi terkini dari lampujaundice.my. Dari keselesaan rumah anda sendiri, anda boleh memberikan anak anda hadiah kesihatan. Sewa segera untuk melihat bayi anda bebas dari belenggu jaundis!

Comments


Sewa Lampu Phototerapi Terbaik di Malaysia untuk Jaundice Bayi.

Dapatkan phototerapi yang diperlukan oleh bayi anda. Klik di sini untuk menyewa lampu terbaik di Malaysia.

010-888 9484

bottom of page