top of page
  • Writer's pictureZara Kayangan

Fototerapi: Solusi Terbaik untuk Jaundis Bayi Anda

Indeks


sewa jaundice rawatan baby kuning fototerapi bayi kuning demam kuning

Pengenalan

Apabila sel darah merah dipecah, tubuh menghasilkan bilirubin, bahan kuning yang dapat menjadikan kulit dan putih mata menjadi kuning jika terkumpul. Apabila terdapat terlalu banyak bilirubin di dalam badan, ia boleh menyebabkan keadaan penyakit kuning yang biasa. Bayi lebih terdedah kepada penyakit kuning, dengan kira-kira 301 000 bayi baru lahir di Malaysia terjejas olehnya setiap tahun, berdasarkan statistik 2020. Jaundis boleh membahayakan kesihatan seseorang dengan serius jika diabaikan, terutama pada bayi. Nasib baik, kemungkinan masalah kesihatan utama ini dapat dikurangkan melalui rawatan fototerapi. Rawatan fototerapi sering dianggap sebagai pilihan yang berjaya untuk merawat penyakit kuning.jaundice baby jaundice level neonatal jaundice

Bagaimana fototerapi berfungsi?

Jaundis dapat dirawat menggunakan fototerapi, yang meliputi penggunaan lampu khusus untuk mengekspos kulit ke cahaya biru atau hijau. Bilirubin menyerap cahaya yang digunakan dalam fototerapi pada panjang gelombang tertentu, yang menyebabkannya hancur menjadi molekul yang lebih kecil yang dapat dikeluarkan dari badan dengan lebih cepat. Anda mungkin perlu menyiapkan bayi anda dengan mengekspos seberapa banyak kulit mereka dan menanggalkan pakaian atau selimut yang boleh menghalang cahaya sebelum memulakan fototerapi. Untuk membantu bayi anda memproses bilirubin, anda mungkin juga perlu mematuhi cadangan pemberian makanan tertentu.


phototherapy for jaundice jaundice baby jaundice infant jaundice

Faedah fototerapi

a) Tidak memerlukan pembedahan atau suntikan: Fototerapi adalah pilihan rawatan bukan invasif untuk penyakit kuning. Anak-anak yang baru lahir mungkin terlalu muda atau terdedah untuk terapi yang lebih invasif, jadi inilah alternatif yang bersesuaian buat bayi.

b) Cepat dan cekap: Fototerapi biasanya merupakan rawatan cepat dan cekap untuk penyakit kuning, dan ia dapat membantu menurunkan kadar bilirubin dalam badan dalam beberapa hari. Dengan berbuat demikian, anda dapat mengurangkan kesan penyakit kuning sambil mengelakkan masalah kesihatan yang berpotensi berbahaya.

c) Mengurangkan keperluan untuk rawatan tambahan: Dalam beberapa keadaan, fototerapi mungkin dapat mengurangkan keperluan untuk rawatan tambahan seperti pemindahan darah. Dengan melakukan ini, anda mungkin dapat meminimumkan risiko atau kesan sampingan yang mungkin berkaitan dengan terapi anda.

d) Rawatan boleh dilakukan di rumah: Apabila digunakan di rumah, fototerapi boleh menjadi lebih mudah dan kurang memberi tekanan kepada keluarga. Untuk memastikan rawatannya cekap dan selamat, anda harus mematuhi semua panduan yang diberikan dan memerhatikan keadaan bayi anda.


Risiko fototerapi

a) Kerengsaan kulit: Sebilangan bayi, terutama yang mempunyai kulit sensitif, mungkin mengalami kerengsaan kulit setelah menerima fototerapi. Semasa terapi, sangat penting untuk memerhatikan kulit bayi anda dan memberi amaran kepada pengamal penjagaan kesihatan anda mengenai sebarang gejala kerengsaan.

b) Dehidrasi: Kerana fototerapi meningkatkan jumlah cecair yang hilang melalui kulit, ia dapat membuat bayi mengalami dehidrasi. Untuk membantu mencegah dehidrasi, sangat penting untuk memberi anak anda cecair tambahan semasa rawatan.

c) Gangguan dalam tidur: Cahaya yang kuat dari lampu fototerapi berpotensi mengganggu tidur bayi anda. Agar bayi anda dapat tidur semasa menerima terapi, sangat penting untuk berusaha mewujudkan persekitaran yang selesa dan gelap.


Kesimpulan

Kesimpulannya, fototerapi adalah pendekatan yang selamat dan boleh dipercayai untuk merawat penyakit kuning pada bayi. Ini termasuk mengekspos kulit ke cahaya biru atau hijau dengan penggunaan lampu khas, yang membantu memecah bilirubin pada kulit dan menurunkan kadar bilirubin di dalam badan. Secara amnya, fototerapi adalah rawatan non-invasif yang cepat dan efisien yang dapat mengurangkan keperluan untuk campur tangan lebih lanjut seperti pemindahan darah. Kerengsaan dan dehidrasi kulit adalah dua bahaya dan faktor yang perlu diketahui, namun ini biasanya dapat diatasi dengan pemantauan dan perawatan yang mencukupi.


Adakah anda mencari cara yang tidak invasif untuk merawat penyakit kuning bayi anda? Jangan tunggu – Mari sewa lampu fototerapi bersama kami, di sini di lampujaundice.my! Lampu fototerapi kami berguna untuk memperbaiki gejala penyakit kuning, dan juga mesra bajet. Kami menjamin hasil yang cepat, cekap, dan selamat di bawah pengawasan yang betul.


Kommentare


Sewa Lampu Phototerapi Terbaik di Malaysia untuk Jaundice Bayi.

Dapatkan phototerapi yang diperlukan oleh bayi anda. Klik di sini untuk menyewa lampu terbaik di Malaysia.

010-888 9484

bottom of page